You are currently viewing Komplett oversikt – 22 ulike vannaktiviteter med og uten båt

Komplett oversikt – 22 ulike vannaktiviteter med og uten båt

Nedenfor har vi samlet tilnærmet alle aktiviteter man kan utføre i sjøen, elven, fjorden og havet. Vi ønsker at dette skal være en komplett liste som vil hjelpe besøkende å velge en passende sommeraktivitet. Vi har fordelt listen slik at vi først går gjennom aktiviteter som ikke krever båt. Deretter en oversikt over aktiviteter hvor båt er en selvfølge.

artikkelen fortsetter under annonsen

Vannsporter og aktiviteter du kan gjøre uten båt

Brettseiling

Brettseiling er en fantastisk vannsport som krever god balanse og en relativt god fysikk. Det er en av de sportene hvor man må ha rikelig med tålmod de første gangene man prøver seg. Det er også tungt å dra den til/fra vannet og velter du langt ute kan det være vanskelig å komme opp igjen. Man kan få en god fart på seilene og det kan til tider være røft. Dette kommer selvsagt an på om man prøver seg når det er store bølger og mye vind.

Snorkling

Snorkling er en fin aktivitet som ikke krever mye utstyr. Tross navnet er snorkel og svømmeføttene valgfrie tillegg. Siden du må opp igjen for luft, og er konstant i aktivitet, er det også en fin form for mosjon. Du kan reise rundt om i verden i krystallklart vann og oppleve verden fra en helt ny side. Ulike fisker, koralrev og andre sjøarter ligger klare på havets bunn for å bli beskuet.

Padlebrett / Paddleboard / SUP

Padlebrett er en aktivitet som har blitt mer og mer populær i Norge de siste årene. Her igjen kreves det en god balanse, men hvis du har en god fysikk er det relativt enkelt å lære seg det. Dette er stort sett en relativt rolig aktivitet, men man kan gire opp tempoet og få en skikkelig treningsøkt hvis vannet er stille nok.

Dykking

Dykking er en undervannsport, som i likhet med snorkling har fokuset på å se nærmere på havbunnen og dens omgivelser. Det finnes ulike former for dykking og det er mulig å dykke svært dypt med de rette sertifikatene. Dykking krever noe utstyr, med svømmeføtter, våtdrakt og oksygentank med tilbehør som de obligatoriske delene av uniformen. Her er det igjen mulighet å reise verden rundt for å oppleve ulike farvann.

artikkelen fortsetter under annonsen

Surfing

Surfing er en svært aktuell sport som begynner å få mer og mer fotfeste i Skandinavia. Med opprinnelse i USA er det også blitt en vanlig skue, spesielt nord i landet. I Lofoten finnes det områder hvor surfing har blitt en stor del av vannaktivitetene som utføres. Her må man selvsagt ha et surfebrett, og aller helst en våtdrakt.

Svømming / bading

Om du er hund, barn, tenåring, voksen eller pensjonist, er svømming og bading alternativer for deg. Så lenge vannet er over 0 grader celsius, er muligheten der til å ta seg en dukkert. Svømming og bading kan gjøres både innen- og utendørs, og er en av de beste formene for mosjon. Kroppen vil bruke muskler du sjelden bruker, uten noe stress og belastning på sener og ledd.

Undervannsjakt / Dyptvannsfiske

Med det rette utstyret, ie harpun eller en annen form for undervannsvåpen, kan du jakte også under vannoverflaten. Dyptvannsfiske kan enten gjøres profesjonelt, med oksygentank og våtdrakt, eller med enklere snorklingsutstyr. Det er mulig at snorkelutstyr er det beste, da du lettere kan svømme rundt og reagere raskt hvis jaktbyttet plutselig er tilstede.

Undervannsfotografi

Du har sikkert sett bilder og videoer av fisk og andre sjøarter under vann. Spesielt på animal planet og lignende tv-kanaler. De bildene og videoene du ser ble tatt av profesjonelle foto- og videografer. Det finnes flere dyktige undervannsfotografer rundt om i verden, og enkelte har det som deres eneste beskjeftigelse.

Kiteboarding / kitesurfing

Kiteboarding er en sport som gradvis øker i popularitet i norden. Tvillingsøsteren utføres gjerne på fjellet med ski på beina. Du trenger en stor ‘drage’-lignende gjenstand som kan dra deg med vinden. Som det ble hintet til kan denne grenen utføres både til lands og til vanns – eller på snø og til sjø. Her trenger du god balanse, kite og et kitebrett.

Vannscooter

Denne ble nesten med under ‘båt’, siden du faktisk trenger et fartøy for å kunne utøve denne aktiviteten. En vannscooter er broren til snøscooteren. Den flyter både med og uten fart, og ved store bølger kan man utføre spektakulære hopp. Det er åpenbart en viss innstegsgrense for å kunne utføre denne sporten, da vannscootere ikke nødvendigvis er billige å erverve. Du kan eventuelt låne en av en utlånsbedrift.

Fisking

Dog ikke en aktivitet som gjøres i vannet (selv om man kan gjøre det, ved hjelp av vader), er fiske et must på denne listen. En av de viktigste, hvis ikke den viktigste måten våre nordiske forfedre ernærte seg på – fisking. Det er liten terskel og snevert med utstyr som skal til før du har potensiale for å få napp på kroken. Sporten kan være svært morsom eller veldig kjedelig. Den kan også utføres fra båt.

artikkelen fortsetter under annonsen

Leker


De aller minste må kunne holde seg i aktivitet de også! Det er ikke bare de voksne som skal få ha det morro på sjøen. For den yngre garde er flytemadrasser, baderinger, sklier og lignende veldig fine aktiviteter som opptar mye tid. Noe som igjen fører til at foreldrene kan bruke tid på vannscootere og undervannsjakt.

Vannaktiviteter som krever båt

Wakeboarding

Wakeboarding er den første aktiviteten vi omtaler som krever båt og en fører til båten. Wakeboarding utføres ved at du har et brett, et tau og blir dratt ved hjelp av disse etter en båt, vannscooter eller et lignende fartøy. Her finnes det konkurranser og uante muligheter når det gjelder akrobatikk og hva det er mulig å gjøre hengende på slep.

Vannski

Ikke Dj Broiler sangen – men den faktiske sporten. Du henger bak en båt, i likhet med wakeboarding som ble omtalt ovenfor. Forskjellen her er at du har to ski å balansere med. For de aller fleste vil dette være enklere, og gjerne det første innsteget hvis målet er å bli en wakeboarder.

Flyboarding

Her er det en liten innstegsgrense igjen. Så hva koster flyboarding-utstyr? Prisen for utstyret var for 6-8 års tid siden rundt 50.000,- norske kroner. På Finn.no og lignende annonsemarkeder finner jeg heller ikke noen produkter, slik at det kan være vanskelig å få tak i rimelig. Det er også en aktivitet som trolig blir kjedelig etter noen dager. Dermed kan du heller oppsøke norske tilbydere og bruke de til du går lei.

Roing

Enten du har fysikken til Olav Tufte eller Roger Gammelmann så kan roing være opplevelsen du er ute etter. Her trenger du åpenbart en båt og årer. Da kan du bruke en oppblåsbar gummibåt eller en håndlaget trebåt. Det finnes også robåter som profesjonelle bruker i konkurranser. Disse er laget for fart. Det er god trening for rygg, lår, core og armer, og lavere terskel enn flere av aktivitetene på denne listen.

Seiling

Er du en erfaren sjømann? Det trenger du ikke å være! Seilbåter finnes i flere ulike størrelser og det blir arrangert kurs rundt om i landet. Det er en fantastisk sport som har svært lojale utøvere. Hver vår er det hundrevis av nordmenn som tar frem seilbåten og legger til sjøs. En av de dyrere kategoriene på denne listen er det nok, men her har du en sunn hobby i årevis fremover – hvis seiling er av interesse.

Tube

Dette er en fin aktivitet som kan gjøres av hele familien. En tube – en stor, gjerne oppblåsbar ring eller element, henges på slep bak båten. Her er det viktig å ha på seg flytevest og holde seg godt fast, slik at man ikke faller av. Mindre tuber kan du få for 1.000,- men prisen avhenger følgelig av størrelsen på tuben.

artikkelen fortsetter under annonsen

Kajakk

Så hva er egentlig forskjellen på en kajakk og en kano? Kan vi få svaret på det – en gang for alle? En kajakk har et trangere innstegshull enn kanoen, som gjerne er åpen langs hele fartøyet. Kajakker blir både brukt i elveleier og langs innsjøer. Her kan man utføre såkalte eskimoruller – hvor du ruller rundt med kajakken uten å ta beina ut av den. Prisene ligger på rundt det samme som en sykkel, men litt høyere i de fleste tilfeller.

Kano

En kano er i likhet med kajakk en veldig fin måte å komme seg ut og nyte sjølivet på. Her sitter man gjerne med en person til, og det kan gjerne sees på som en ustabil båt. Den er lengre, smalere og er derfor lettere å styre. Men den er samtidig ustabil og kan lett hvelve overende.

Rafting

Rafting gjøres med brede og stabile båter nedover røffe elveleier. Her er det gjerne greit å være en del av en gruppe, og gjøre det med en erfaren instruktør. Hvis du vet om et sted med litt striere strøm enn normalt kan man også ta i bruk en kajakk for å ‘rafte’ nedover vannet.

Paraseiling

Her kreves det naturlig nok litt utstyr. Man trenger en drage/kite lignende lomme, som fyller seg med luft i det du får fart på båten. Så henger det en person under ballongen som er festet til båten. Slik blir personen dratt mot vinden og det kan ende i svært høye svev titalls meter over vannoverflaten.