You are currently viewing Her er 5 av de lengste skipene i verden

Her er 5 av de lengste skipene i verden

  • Post category:Båt / Sjøliv

Jeg må bare beklage. Bildet ovenfor er misvisende. Nei – den piratskute-lignende konstruksjonen på bildet ovenfor er ikke verdens lengste skip. På langt nær. Det skal også sies at verdens lengste skip ikke er like interessante som bildet over. Det er med andre ord en misvisende artikkel. Men, tittelen stemmer. De første tre på denne listen er enorme oljetankere. Fjerde plassen går til et containerskip, og vi valgte å inkludere verdens lengste cruiseship – eller passasjerskip – på femte plass. Passaskjerskipene fantes ikke før langt ned på listen, men vi tok en beslutning å valgte å inkludere skipet. Vi håper listen er av interesse.

artikkelen fortsetter under annonsen

Seawise Giant – Verdens lengste skip var en oljetanker

Denne oljetankeren var hele 458.46 meter lang. Det er 40 meter ifra å være et skip på en halv kilometer. Dette enorme skipet veide over 650.000 tonn, men var i utgangspunktet ikke så langt. Skipbyggere utfører i blant skipsforlengning, som gjøres ved at man legger til en helt ny seksjon på båten. Da dette ble gjort ble skipet det lengste i verden. Oljetankeren var i bruk i 40 år, fra 1979 helt til 2009. I år ville giganten vært 50 år gammel. Hvil i sjøfartshimmelen, kjære Seawise Giant.

Batillus Class – Verdens lengste umodifiserte skip

Enda en enorm oljetanker på hele 414 meter. Dette er det lengste skipet som originalt var tiltenkt den samme størrelsen. Det vil si at plantegningene som først ble printet og brukt som bruksanvisning var tilnærmet likt skipet den dagen det ble vraket. Det ble produsert hele 4 skip, men skipene er ikke lenger i bruk, og ble som sagt vraket – helt tilbake i 2003.

artikkelen fortsetter under annonsen

Esso Atlantic / Esso Pacific

Vi fant ingen bilder uten opphavsrett – se bildene ved å klikke her

To av kun syv skip til å passere 500 tonn i dødvekt – gjennom hele den maritime historien. Dette skipet var heller ikke kortvokst, med sine 406 meter. Esso Atlantic og Pacific ble vraket i 2002, og er de siste oljetankerne på denne korte listen. Man kan bare tenke seg timene det tar å sette sammen en slik konstruksjon, og det er leit å tenke at disse enorme fartøyene blir vraket innen relativt korte tidsrom.

Barzan – containerskip med en lengde på over 400 meter

Dette enorme skipet er det første i en serie av seks skip med samme lengde. Skipene blir bygget i Sør-Korea i regi United Arab Shipping Company (UASC). Containerskipet har en dødvekt på 200 tonn, og skipsbyggeren bruke kun 6 måneder på vidunderet.

Resten av listen er relativt kjedelig, da mange av de samme typene går igjen.

Det er med andre ord lite variasjoner før vi kommer ned på rundt 360 meter i lengde.

Bonus: Verdens lengste passasjerskip – Oasis Class

Dette enorme sjøfartøyet har vært i bruk siden 2009, og fortsetter å flytte den dag i dag. Det blir produsert seks eksemplarer av denne typen, hvorav kun to gjenstår. Det siste skipet vil etter all sannsynlighet ferdigstilles innen 2023. Skipet Oasis of the Seas flyter i dag rundt de karibiske øyene. Til informasjon, sier enkelte kilder at skipet kostet rundt $ 1.4 milliarder å bygge. Det er rundt 11.2 mrd norske kroner.

 

Denne artikkelen er basert på denne listen du kan finne på Wikipedia.org: En.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_ships

 

Avslutningsvis…

Det finnes mange, enorme skip rundt om i verden. Det de alle har til felles er at de tas i bruk av én praktisk grunn – frakt. Frakt av mennesker, olje og containere er fellesnevnere for topplisten. Vi håper at du fant noe interessant i denne artikkelen, og ser frem til å dele flere fascinerende artikler med leserne våre.