You are currently viewing 6 knuter enhver sjøfarende må kunne

6 knuter enhver sjøfarende må kunne

Sjoliv.no skal være en nyttig ressurs for alle som er interessert i sjøliv, båt og fiske. Fra tid til annen publiserer vi spennende artikler og topplister som er ment kun for underholdning. Men vi må også komme med enkelte nyttige artikler for å «øke kvaliteten» på innholdet. Jeg har derfor tenkt å finne knutene du bør kunne hvis du ønsker å bli kalt sjømann. Hvis du har interesse for båt er det mulig at du kan disse knutene fra før. Var du med i speideren i barn- og ungdomsalder er det mulig at du husker disse fra den gang.

artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg ønsker å sette sammen en liste over noen av de viktigste knutene du vil finne på sjøen. Jeg vil ikke påstå bastant at disse er de viktigste, men basert på ulike ressurser rundt om på nettet er de i hvert fall noen av de viktigste. På denne måten kan sjøulkenes tryllekunster også fare ned til de mindre erfarne sjøulkene.

Flaggstikk / Sheet bend knot

Flaggstikk er en av de mest tradisjonelle knutene og utvilsomt en av de viktigste på sjøen. Det er en veldig fin måte å knyte sammen to forskjellige tau, tilnærmet uavhengig av type og størrelse. Endene på tauene knytes sammen, og blir urokkelige. Det er en veldig enkel knute å lære og samtidig svært hendig i en rekke ulike situasjoner. En av svakhetene med denne knuten er at det blir løst om det ikke ligger i konstant belastning. Som bildet over illustrerer vil den røde enden enkelt komme løs uten belastning, og det er åpenbart ikke heldig.

Åttetallsknute / Figure eight knot

En åttetallsknute blir gjerne brukt for å forhindre at tauet glir gjennom ringen den er festet til. Knuten blir gjerne sett på som en basisknute og er en av de knutene som man lærer i speideren. Den er svært populær hos klatrere, da den hindrer at tauet sklir gjennom ringene. Den er med andre ord veldig sikker til den type bruk. Et annet bruksområde er å forhindre at tauet fliser seg opp i enden.

artikkelen fortsetter under annonsen

Dobbelt halvstikk / Clove hitch

Denne knuten brukes hvis man ønsker å feste noe til et tau som allerede er stramt. Blant annet kan den brukes ved brygger eller som et enkelt, provisorisk rekkverk. Den er ikke veldig sikker, men til gjengjeld er den svært anvendelig. Hvis tauet skal slakkes og stremmes kontinuerlig i bruksområdet sitt, er det kanskje greit å vurdere en annen knute. Under konstant belastning er den dog veldig sikker.

Pålestikk / bowline knot

Pålestikk fungerer svært fint om du vil fortøye båten eller binde to tau sammen. Denne knuten har tilnærmet legende-status blant sjøfarende, og er en sikker og rask knute å sette sammen. Denne knuten legger et fint utgangspunkt for en rekke andre knuter hvis du først har fått taket på den, da mange av prinsippene, hvis man kan kalle det for det, går igjen i andre knuter. Pålestikket er så sikkert at et av de vanligste bruksområdene er ved fortøyning av båt. Fun fact: Pålestikket er en av basisknutene speidere må lære seg.

Båtmannsknop / reef knot

Denne knuten er svært enkel å slå, og gjør det enkelt å skjøte sammen tau av lik tykkelse og material. Etter belastning er den fortsatt enkel å løsne, noe som gjør den veldig anvendelig. Båtmannsknopen er i likhet med pålestikket en av basisknutene alle speidere må lære seg. Båtmannsknopen kan dateres minst 4.000 år tilbake.

Pass på at tauet er godt vedlikeholdt

De dårligste tauene holder bare i noen få år før de må byttes. De beste har raskt en levetid på rundt 10 år. Sollys og saltvann vil ødelegge tauet over relativt kort tid. Selv om det gjerne har en kort levetid, kan det være greit å stelle fint med det i de årene du har det. Kjøp mørkt tau av bra kvalitet og utfør rutinemessig vedlikehold så vil du ha tau i mange år.

Hvordan vedlikeholde tauverket til båten

Tauene kan gjerne vaskes på slutten av sesongen. Dette gjøres i en vanlig vaskemaskin med vaskemiddel på 30 grader. Ikke bruk sentrifugering, da dette kan skade maskinen. Husk også å ha tauet i en tett, lukket pose. Flere velger å benytte et putetrekk for å holde tauet på plass.