You are currently viewing Behandling av trebåt – Tips til oppussing og vedlikehold

Behandling av trebåt – Tips til oppussing og vedlikehold

 • Post category:Båt / Fritid

“I år skal jeg pusse opp den gamle trebåten!” Dette er noe mange sikkert har hørt av et familiemedlem, venn eller nabo. En gammel trebåt er et symbol på noe som en gang var. Det er nesten litt romantisk når man ser en trebåt som tikker seg forbi kystlinjen en varm sommerdag. Vi har funnet litt informasjon og tips til hvordan dere endelig kan realisere oppussingen av den gamle trebåten.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye som skal tas stilling til når man pusser opp trebåten. Reperasjon av treverket, valg av olje og dekke og ikke minst hvordan holde den så “original” som mulig. 

Verktøy og lidenskap

Om du er av typen som ikke liker eller klarer å sitte og slikke sol i flere timer i sommervarmen så er nok en trebåt i din gate. Etter det vi i Sjøliv har lært så krever det en lidenskap for båten og at du må bygge et kjært forhold til den vakre båten. Det er mye arbeid, og det er ikke uvanlig at forberedelsene til å få båten ut i vannet begynner noen uker før andre som eier glassfiberbåt. Den skal lakkes, tettes og søkes nøye gjennom før sesongen starter. Det er også lurt å gå i anskaffelse av skikkelig verktøy! Det gjør jobben ganske mye enklere.

Vi i Sjøliv tar ikke ansvar for eventuell sjalusi og trekantdrama mellom båteier, båt og livspartner.

Old wooden boat in a garage

Behandling

Det er relativt viktig og holde båten tett. Det er ingen rom for hull og sprekker når du er ute på sjøen. Bruk tiden godt før du har den ut i vannet. Det kan også være lurt å snakke med fagfolk eller en nabo med erfaring når du skal pusse opp båten.

artikkelen fortsetter under annonsen

Tips til vedlikehold:

 • Pass på at treverket ikke er fuktig. Om det er mye fukt i treverket kan de komme råte og vil over tid ødelegge store deler av båten.
 • Gjør research på hvordan du skal behandle treverket på båten. Behandling varierer etter hvilket trevirke det er. Noen inneholder naturlig olje, og noen er mer lettstelt.
 • Når du skal pusse ned treverket kan jobber du deg igjennom forskjellige stadier med variert grovhet på pussepapir. Begynn med grovt og jobb deg nedover med finere og finere papir. Dette gir en glatt og fin overflate.
 • Husk at treverket lever! Dette er noe å tenke på når du skal gå til innkjøp av maling. En-komponent maling tolererer mere bevegelse en to-komponent. Få tips og råd fra fagfolk som kan maling for å finne den rette for din båt.
 • Når du skal slipe å skrape så er det godt gammeldags håndarbeid som er anbefalt. Dette gir deg også en god mulighet til å bli godt kjent med båten din – og en skikkelig god følelse når du er ferdig.

 

 

Redde en gammel båt

Har du dårlig samvittighet for den solbleika, tørre og lite-sjarmerende hagebåten? Den kan i de fleste tilfeller reddes om du tar deg tid og gir den litt ekstra omsorg. Med noen* timers arbeid kan den igjen oppstå som et smykke på sjøen.

 • Først og fremst så må den gamle malingen/olje skrapes grundig av. Kom deg inn på treverket igjen og start med et nakent treverk. I denne prosessen så har du også fått fjernet alt av bunnstoff som ikke skal være der som støv, skjell og salt. Det er viktig at alle sprekker og overganger er helt frie for det du ikke vil ha der.
 • Trinn for trinn for maling av overflate:
  Ta deg god tid og påfør grunning til treverket. Dette vil bli et godt underlag for alt som skal påføres over. Dette gjør så malingen ikke flakner av, og være godt beskyttende til treverket.
 • Påfør ett lag til med grunning. Båten vil trekke til seg mye av det første strøket – så det 2. strøket vil forbli over trevirket og skape et godt og stabilt underlag for maling.
 • Så kommer det morsomme! Nå er du klar for å ha på malingen eller lakken som skal være identiteten til din trebåt. Her er det uendelige typer og fargevariasjoner og velge mellom.

Under vannoverflaten:

Nå er det tid for å ta stilling til behandlingen av delen som er under vann. Det er også både fint og praktisk og male en hvit stripe for å markere vannlinjen på båten.

 • Metallkjølen skal grunnes. Her brukes det vanligvis forskjellige varianter av Epoxy.
 • Påfør et middel helt til treverket er mettet og tørk av det som er overflødig.
 • Ha deretter på primer. Her bør påføre 2 strøk for å skape en sterk flate.
 • Avslutt med minst 2 strøk med bunnstoffet du har valgt. Her finnes det mange varianter du kan velge mellom. Det kan også være greit her og ta en prat med folk som har erfaring, eller en partner som har noe å si om hvordan den skal se ut!

artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig vedlikehold på trebåt

En trebåt er et resultat av naturen. Og på lik linje på alt som er av naturen, må båten vedlikeholdes og behandles som det den er – et levende produkt. Treverket forflytter seg, fuktig, tørkes, sprekker opp og andre ting som hører til. Men med jevnlig vedlikehold så slipper vi unna de større skippertakene og dårlig samvittighet. Her er noen tips til vedlikehold og vårrengjøring av trebåten.

 • Fjern støv, salt og annet som ikke hører til på gulv og vegger. Påfør ny maling og lakk om det er behov.
 • De horisontale overflatene er mer utsatt en de vertikale. Det kan være lurt og holde litt ekstra øye med gulv og tak på båten – da disse er mer utstatt. Vask og spyl grundig før du tar den ut i sjøen, og stell pent med det gjennom sesongen.
 • Ta grundig kontroll av båten og let opp sprekker, flakkende maling og lakk. Puss ned og påfør ny overflate dekke om det trengs. En teiprull kan være et hendig verktøy når du går rundt båten å finner ting du skal rette på. Det kan være fort gjort og glemme noen detaljer når du begynner arbeidet.
 • Rengjøring, rengjøring og atter rengjøring. Vask ned båten grundig hvert år for å få bort løstsittende støv og salt. Det kan påføre skade på overflatebehandlingen om dette får ligge å kose seg over lengre tid.

Dette var i grove trekk det vi hadde å dele om vedlikehold og oppussing av trebåten. Det finnes ingen fasit på hvordan man gjør dette – men etter hva vi i Sjøliv har lært så kan det være lurt å ta med seg noe av dette inn i sommersesongen. Kanskje vi har overbevist deg? Vi håper at du tar med deg den flotte båten ut til vannlinjen og koser deg med sol og duften av lakk – og endelig får fikset den båten som har stått i hagen alt for lenge.

Vi ønsker deg og dine lykke til med opppussingen og vårrengjøringen. Og håper du får noen fine stunder i sommer med vind i håret.