You are currently viewing Det du trenger av utstyr til isfiske

Det du trenger av utstyr til isfiske

Vinteren nærmer seg, og det er i disse dager vanlig for drevne fiskere å planlegge for de kaldere månedene vi nå beveger oss inn i.

Isfiske er gjerne for spesielt interesserte, da det krever noe utstyr for å kunne delta i denne vinteraktiviteten. Likevel – når det først er vinter, hvorfor ikke prøve noe nytt?

Med store deler av året dekket av is og snø, er det naturlig å ta opp hobbyer som opptar denne kalde årstiden. Isfiske – pilking – er et solid alternativ og noe enhver aktiv person bør vurdere.

Har du først kjøpt utstyr til pilkesesongen, så har du verktøyene du trenger i årevis fremover.

Videre i artikkelen vil vi se på flere av de ulike formene for isfiske man har mulighet til for øyeblikket, men vi vil også se nærmere på åte og muligheter for overnatting på eller rundt isen.

artikkelen fortsetter under annonsen

Bor til isfiske

Skal du komme deg under isen, så trenger du et bor. Etter en time eller to uten aktivitet – hvis det er kaldt nok – fryser isen igjen, selv om det allerede er et hull der. Du kan selvsagt velge å benytte andre redskaper, men nå har vi bestemt oss for å gå ‘all in’.

Det skal også nevnes at enkelte isfiskere plasserer hullene sine basert på fjorårets fangst, lokale avtaler eller andre forhold. Derfor vil det være hensiktsmessig alltid å ta med seg et bor når du skal ut på isen.

Valg av bor – diameter på boret

Det finnes flere typer bor å velge mellom. Du får et 13 cm bor (130 mm) for rundt 500 kroner hos rimelige sportsforretninger. Diameteren på boret går vanligvis opp til rundt 20 cm, og det er ikke nødvendigvis stor forskjell på prisen på slikt utstyr. Finner man dog ikke et godt tilbud, kan det være at man må bevege seg opp til rundt 1500 kroner for et bor.

Valg av bor – istykkelse

Tykkelsen på isen vil variere noe basert på hvor du ferdes. Borene har hovedsakelig til felles at de kan håndtere en istykkelse på rundt 1 meter, men dette vil variere noe.

I disse moderne tider med flat tv-skjerm og elektronisk avis, finnes det også bor som kan kobles til drill. Da vil du selvsagt slippe noe manuelt arbeid selv, og prisen på disse ligger normalt rundt 1500 kroner.

Pilkestang og snelle

Her kommer vi til det de aller fleste assosierer med isfiske. Likevel er det slik at en pilkestang er ikke bare en pilkestang lenger. Enkelte pilkestenger ligner på mindre versjoner av tradisjonelle fiskestenger, sammensatt av en teleskopisk haspelstang med tilhørende snelle.

Prisen på pilkestang og snelle ligger gjerne i prissjiktet fra 200 til 500 kroner. Selvsagt får du også dyrere stenger, og prisen vil variere basert på hvilken kvalitet du forventer av utstyret. Erfaringsvis vil også de rimeligere stengene holde koken i årevis. Vær dog obs på teleskopstenger, da disse gjerne opplever å bli slakke i leddene etterhvert.

artikkelen fortsetter under annonsen

Åte, krok og sene til isfiske

Maggot er et fantastisk agn for isfiske. Her kan du gjerne mikse og trikse med ulike farger, og det vil variere noe ut fra fiskearten hvilken maggot som passer til det spesifikke fisket.

Ørret er gjerne kjent for å være glad i mark, og man kan prøve seg frem med pillet reke, akkar og andre typer agn.

Basert på fiskearten du sikter deg inn på, kan det være et godt alternativ å søke litt rundt for å finne informasjon om hva det er andre isfiskere har funnet lykken ved å bruke.

Isfiske med garn

Med garn under isen er gjerne fremgangsmåten litt annen enn ved bruk av tradisjonelt pilkeutstyr. Du kan ta i bruk en motorsag eller annen redskap for å få et større hull enn hva et bor vil være i stand til.

Man hekter deretter garnet på en planke og bruker bor for å lage flere hull. Disse hullene kan du bruke til å plassere stokken der du vil ha den. Vi kjenner ingen standard når det kommer til å legge garn under isen. Men har noen av dere lesere mer informasjon så vil vi gjerne høre fra dere!

Telt til isfiske

Det trenger ikke å være godvær for hver gang du tar turen ut på isen for å fiske. Med et telt vil du ikke bare skjerme deg for krevende værforhold, men også ha et lunt sted hvor du fint kan tilbringe noen timer.

Slike telt blir gjerne ikke masseprodusert, så prisen vil være noe høyere enn annet fiskeutstyr. For et isfisketelt vil du måtte punge ut fra 2.500 kroner opp til rundt 10.000 for de aller best utstyrte modellene.

Vi i Sjøliv ønsker alle en fornøyelig opplevelse ute på isen! Skitt fiske!