You are currently viewing Dette visste du ikke om verdens største cruiseskip

Dette visste du ikke om verdens største cruiseskip

  • Post category:Båt / Sjøliv

I fjor (2018) ble Symphony of the Seas avduket. Dette enorme skipet har en lengde på hele 362 meter. For å sette det i perspektiv er en fotballbane av internasjonal standard rett i overkant av 100 meter. Likevel er det utrolig nok ikke lengden som gjør skuta til verdens råeste passasjerskip…

artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største cruiseskip er Symphony of the Seas. Det ble lansert i 2018, og passerte dermed søsterskipet Harmony of the Seas. Det enorme fartøyet eies og drives av Royal Caribbean International, som ikke er rent ukjent med topplasseringer på denne listen. De fire største cruiseskipene i verden eies nemlig av det norskfødte selskapet.

Symphony of the Seas er verdens største skip basert på brutto tonnasje – hele 228 021 tonn. Tonnasje beskriver skipsstørrelsen – eller den totale kapasiteten til et skip. Det kan komme som en overraskelse at søsterskipet Harmony(…) er akkurat like langt (362 meter), og har kapasitet til å huse 7 passasjerer mer enn Symphony.

Overraskende kort byggeprosess

Man vil naturlig nok tenke at det å bygge verdens største passasjerskip – det kan gjerne ta en stund. Enorme ressurser går med til planlegging, utvikling og testing av slike fartøy. Jeg har ingen argumenter mot dette, og synes skipet åpenbart er en utrolig imponerende skue.

Likevel – jeg ble overrasket over hvor effektive båtbyggerne var. Bestillingen ble lagt inn Mai 2014. I underkant av fire år senere var det passasjerer om bord. 

Prisen for å bygge verdens største passasjerskip

Tross byggeprosessens lengde, så skal det enorme summer til utvikling av slike skip. Uansett hvor effektive arkitektene, ingeniørene og båtbyggerne er underveis i prosessen. $1,35 mrd ble den endelige sluttsummen på skipet. Omregnet til dagens verdi er det snakk om rundt 11.5 milliarder norske kroner.

Skipet kan huse i overkant av 6.600 passasjerer og fremdeles ha plass til et mannskap på hele 2.200.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva vil det koste deg å reise med skipet?

Vi besøkte nettstedet Cruise.no for å undersøke prisene nærmere. Her viser det seg at den rimeligste turen vil koste rundt 5.000 kroner per person. Da er avreisen 31. August fra havnen i Miami i USA. 7 netter kan dog være et bedre alternativ, og det vil bare sette deg tilbake en tusenlapp ekstra. Prisene topper seg på rundt 15.000,-

Det er trolig vanskelig å få billetter i Juni-Juli-August perioden, og prisene vil antakelig toppes i disse månedene. Ellers ser vi ingen korrelasjon med sesong og prisbildet. Mai, August og Desember koster rundt det samme.

Søsterskipet er nesten like imponerende

harmony of the seas - søsterskipet

Søsterskipet – Harmony of the Seas – er akkurat like imponerende på mange vis. Her er listen over identiske forhold:

  • Identisk potensiell marsjfart på 22 knot > 41 km/t
  • Skipene er like brede – 65.7 meter
  • Begge er bygget på den samme havnen (St. Nazaire, Frankrike)
  • Skipene er like lange – 362 meter
  • Totalt 18 etasjer, eller skipsdekk, på begge fartøyene
  • Begge skipene har 24 heiser som er åpne for gjester
  • 4 thrusters (propeller) som utgjør en total kraft på 30.000 hestekrefter.
  • Park, sklie, kino, spa, barneavdeling, flere restauranter og barer. Du vet – standardutstyr som hører med enhver båt.

Ønsker du å vite mer om verdens største passasjerskip?

https://www.forbes.com/sites/douggollan/2018/11/17/inside-royal-caribbeans-symphony-of-the-seas-worlds-biggest-cruise-ship/#26b1c332426b

https://en.wikipedia.org/wiki/Symphony_of_the_Seas

https://www.royalcaribbeanpresscenter.com/fact-sheet/31/symphony-of-the-seas/ 

Ekstra: Oljetankere og container-skip

Det er slettes ikke slik at passasjerskip er de største skipene i verden. Det finnes nemlig oljetankere som er nærmere 100 meter lengre enn skipene vi har skrevet om i denne artikkelen. Ovenfor har vi tatt med et bilde av et container-skip. Hvis du ønsker å lese mer om disse skipene, så kan du klikke her.