You are currently viewing Fiskesesong – teleskop eller delt fiskestang?

Fiskesesong – teleskop eller delt fiskestang?

Nå som fiskesesongen og fellesferien nærmer seg er det mange som gleder seg til late(?) dager ved elvekanten. Eller kanskje du foretrekker å ta med familiebåten ut på sjøen. Uansett metode er det viktig å ha utstyret i orden, slik at du slipper å irritere deg over gamle og utslitte sneller og fiskestenger.

artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har i lengre tid fundert på hvorfor det fremdeles finnes delte fiskestenger. Er de rimeligere å lage? Finnes det fordeler ved å ta i bruk en delt fiskestang fremfor en teleskopstang? Kommer det på ett ut? Jeg har undersøkt dette nærmere og ønsker å dele informasjonen som finnes ute på den vide weben.

Rimelige teleskopstenger blir fort ødelagte

På Fjellforum.no oppdaget jeg en diskusjon rundt nettopp dette temaet. Her ble det nevnt at enkelte selgere vil påstå at rimelige teleskopstenger fort blir ødelagte. Trolig på grunn av mekanismen, og at det derfor er greit å kjøpe en delt stang hvis du ikke ønsker å bruke for mye penger på fiskeutstyr. Dette vil dog selvsagt en selger si for å få deg til å kjøpe en dyrere stang.

Delte stenger med få deler er et bedre alternativ

Gjentatte ganger gjennom diskusjonen på nevnte forum, blir det nevnt at stenger med få (eller ingen) deler er det beste alternativet. Her er det trolig tenkt å benytte en stang som er så hel som mulig, for å få et jevnere ‘giv’ i stanga. Delte har også flere fordeler mot teleskopstenger, som vi snakker mer om i det siste avsnittet.

Delte meninger(?)

Flere steder kommer mer eller mindre erfarne fiskere med svært ulike syn på saken. Ovenfor nevnte jeg at selgere påstår at rimelige teleskopstenger blir fort ødelagte, og at man derfor bør gå for en rimelig, delt stang hvis budsjettet er sådan.

Videre skriver enkelte at rimelige teleskopstenger er å foretrekke, hovedsakelig på grunn av at det er mer effektivt og oppfordrer til mer flittig bruk… Som tar oss med til neste avsnitt.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste er at stanga inspirerer til flittig bruk

Det aller viktigste er at stanga er gøy å bruke, og at den blir flittig brukt. Det har i utgangspunktet lite å si hvilken stang du går for. Etter min lille søkerunde kan man kanskje konkludere med at en delt stang bør bestå av så få deler som mulig, og aller helst være hel. En teleskopstang er dog et bedre alternativ hvis den oppfordrer til mer bruk.

Hva sier ekspertene – delt eller teleskopstang?

På Skittfiske.no finner man 19 ulike teleskopstenger (Juli 2019). Av to-, tre- og firedelte stenger finner du nærmere 240 alternativer. Den dyreste teleskopstanga koster 1.299,-, nedsatt fra 1.999 kroner. Den dyreste delte stanga koster hele 12.499 kroner.

Jeg finner få eksperter som uttaler seg om dette. Mulig det er et dumt spørsmål, da det tross alt er et svært omfattende utvalg delte stenger mot teleskopstenger. Etter mer undersøkelse virker det også som at de som virker å ha mest erfaring på ulike forum, anbefaler delte stenger.

Fordelen med teleskop er at den er noe raskere å rigge til. Hule stenger, som alle teleskopstenger er utenom det ytterste leddet, medfører i følge én flere uønskede egenskaper. Stanga blir stivere som ofte fungerer dårlig på lave kastevekter. Den blir mer følsom for trykkskader.

Konklusjonen er dermed at det trolig er en delt stang som er det beste alternativet, men det viktigste er at den blir brukt.