You are currently viewing Flytevester – Ting å tenke på før du velger redningsvest
sea

Flytevester – Ting å tenke på før du velger redningsvest

Flytevest eller redningsvest er et selvsagt plagg man bør ha på seg til alle tider når man er ute på sjøen. Drukningsulykker er en forferdelig skjebne og kan forebygges i stor grad kun med dette tilbehøret. Det er mange ting som kan virke inn ved en drukningsulykke. Kaldt vann i over lang tid er dessverre ikke noe en redningsvest kan hjelpe med – men den hjelper deg til å holde hodet over vannet.

artikkelen fortsetter under annonsen

En flytevest er ikke bare en flytevest. Det er noen ting man må tenke på før man anskaffer seg den rette. Det kan være lurt å reflektere over produsent og hvordan den er å ha på. En ting er at vesten skal redde deg ved en velt eller annen ulykke – men den skal jo tross alt være så behagelig mulig.

En flytevest bør alltid være behagelig over og i vannet. Vurder bæreevne, utforming og hva du har på deg. Du bør også kunne bevege deg med vesten om uhellet er ute.

Funfact:

Flytevesten er en norsk patent og var ute på markedet så tidlig som 1804.
Denne vesten var laget av reinhår, kork og av en plante som heter kapok.

Flytevest

Det som spiller inn i på flytevesten som passer for deg er din vekt, størrelse og bekledning.
Det kan være lurt å se på bruksanvisninger to ganger før du hopper uti båten. Better safe than sorry – er et passende slagord når du skal på farta.

Du har sikkert en venn eller en nabo som har en vest du mener passer deg. Ta på deg vesten og hopp ut i vannet å flyt litt, så kjenner du etter om den er for deg. Prøv også å svøm, for ved en total-krasjet båt ute i vannet så kan det være ditt eneste verktøy for å komme deg i sikkerhet.

artikkelen fortsetter under annonsen

Vest er vest

Vi har etter en grundig research at det er ikke bare-bare og velge flytevest. Det er mye som spiller inn. Er du 100 kg? Ikke velg en vest som tåler 50 kg. Dette er jo en selvfølgelighet – men i all hast så tenker vi ofte at det kun er for syns skyld og ikke for en praktisk grunn.

Vest med krage

Noe upraktisk og ha på seg det kan vi være enig i. Men en vest med krage vil redde en person som er bevisstløs eller en person som har mistet kraft i nakken. Denne vesten er også egnet for personer som har liten eller ingen evne til å svømme og som sliter med å holde kroppen i en vertikal posisjon i vannet. En vest med krage er altså i alle tilfelle (som vi ser) det tryggeste valget ute på sjøen.

Oppblåsbare vester

Blant mange slag av vester så er det en som er populær, og praktisk å ha på seg når man ikke er i sjøen. Nemlig oppblåsbare vester. Disse vestene er designet for å automatisk blåse seg opp når du treffer vannet – men skal i alle tilfeller også ha muligheten til å blåse opp manuelt. Når vesten treffer vannet så blåses den opp ved hjelp av CO2 gass. Disse vestene kommer i varierte utforminger og design. Noen er helt vanlig flate og minner om en “punktert original” og noen som en pølse som såkalt “pølsevest” og andre som er integrert i seilerjakker og lignende. Disse vestene krever også at personen kan å svømme og anbefales ikke til de som ikke har en god evne til å svømme. Disse vestene trenger litt vedlikehold. Se til patroner, blåsehylse og andre ting som er relevant for at du skal være trygg.

Funfact:

Den første oppblåsbare redningsvesten “Tethys” ble i Norge patentert i 1898 og senere i Amerika i 1903 av en norsk foretningsmann med navn Breder Carlsen fra Bodø. Denne måtte blåses opp manuelt og hadde ingen automatisk funksjon.

artikkelen fortsetter under annonsen

Flytevest for barn

For å være helt trygg på vannet så er det den tradisjonelle redningsvesten med krage som gjelder. Sørg for å sikre barnet ditt med riktig vektklasse. For å være helt sikker så bør ikke barnet ditt bruke oppblåsbare vester eller seilervesten uten krage før du og barnet er sikre på svømmedyktigheten. Valg av farge på vesten er også veldig viktig både for barn og voksne. En marineblå vest kan se bedre ut i tørre omgivelser, men gjør deg ingen tjenester når uhellet først er ute.

Flytevest for hund

Jada – den firbente familiemedlemmen må også sikres! Det finnes mange varianter av redningsvest for hund. Her må du også være nøye på vektklassen og utforming. Sørg for at hunden ikke synes vesten er ubehagelig og ha på å bevege seg med. Det kan også være lurt å velge en vest med håndtak i slik at om hunden faller ut i vannet vil du enklere kunne få den opp igjen.

Lover og regler

Alle som er ute på sjøen i en båt under 8 meter er påbudt å ha på flytevest. I Norge så må alle redningsvester/flytevester være CE merket. Etter det vi i Sjøliv har lært så skal det finnes unntak i f.eks trøbåter og utleiebåter som befinner seg på områder mindre en 0.5 kvadratkilometer.