You are currently viewing Giftige fisker i Norge – Følg med hvor du tråkker

Giftige fisker i Norge – Følg med hvor du tråkker

I Norge har vi et rikt dyreliv – både til land og til sjøs. I Norge kan vi ferdes ute helt trygt uten å være redd for at det skal komme noe å spise eller forgifte oss. Det er nemlig veldig lite dyr på listen som kan være livstruende for oss om vi sammenligner med mer eksotiske strøk. Men som alltid her i Sjøliv, så skal vi konsentrere oss om livet i og ved sjøen – og det er faktisk noen arter du ikke skal provosere.

artikkelen fortsetter under annonsen

Fjesing

Fjesing er spesielt utbredt i Danmark og Sverige – men er ikke uvanlig å treffe på i Norge. Den er mye å finne på sørlandet. Den liker seg godt de samme stedene som vi oppsøker, nemlig stranden. Fjesingen gyter på grunt vann i perioden juni-august. Den gjemmer seg i sanden på grunt vann, og er ikke en utenkelig art og være uheldig å tråkke på i badeferien. Fjesingen er i hovedsak en bunnfisk som ellers i året liker seg på 100 meters dyp. Den kan bli opptil 40 cm langt og en halv kilo tung.

Ikke dødelig

Er du så uheldig og blir stukket av en Fjesing, så må du komme deg opp av vannet så fort som mulig. Giften er ikke dødelig for oss mennesker, men den kan påføre enorme smerter og hevelser som kan pågå i opptil et døgn. Det finnes ingen motgift om man først er stukket av denne fisken. Varmt vann kan dempe å lindre hevelser.

Spise fjesing

I Norge så har vi ikke noen forhold til å spise fjesing. Men i Sverige og Danmark så er det ikke en uvanlig fisk å bli servert. Den har hvitt kjøtt og går for å være en meget god fisk med rett tilberedelser. Den er en vanlig fisk å fiske opp spesielt i Danmark på siden av Skagerak hvor det preges av mye grunt vann og Fjesingen trives godt.
Fjesingen liker seg best i sommertemperatur og “overvintrer” på dypt vann. Fjesinger stopper nesten helt å spise til mars-april å begynner da så smått å spise seg opp til gytingen til sommeren.

Havmus

Havmus er en fisk som finnes lang hele Norgeskysten. Den er i hovedsak på dypt vann men kan bli observert helt oppe i 40 meter dybde. Havmus har en giftig pigg på ryggen som bør unngås om du har fått en i garnet.

Motgift

Er du stukket av Havmus så er det noen tiltak du kan gjøre. Her gjelder det å være kjapp før smertene tar over. Rens såret godt for rester av piggen og andre urenheter. Fyll en beholder med varmt vann og plasser kroppsdelen ned i vannet. Smør deg med tålmodighet, for her gjelder det å sitte så lenge som mulig 30-60 minutter. Du vil kjapt merke at smerten gradvis blir borte. Vannet bør være så varmt som mulig, men ikke så varmt at du brenner deg. Temperaturen bør ligge på 40-45 grader.

artikkelen fortsetter under annonsen

Om smerten ikke gir seg etter å ha behandlet med tålmodighet å varmt vann bør du oppsøke en lege.

Kjær fisk har mange navn, og etter hvor man omtaler den rundt om i landet. Havmus kalles også havkatt, gullhå, hågylling, spelstrenghyse, levremus og levrekulp

Pigghå:

Pigghå er en norsk haiart, som vi har skrevet om tidligere i artikkelen Hai i Norge. Denne arten har giftige pigger på finnene, som du ikke bør berøre. Giften er ikke dødelig men er svært smertefull for de som blir stukket. Har du vært uheldig å bli stukket av en Pigghå på fisketur bør du oppsøke lege.

 

 

Stonefish (steinfisk) – Verdens mest giftige fisk

Dette er heldigvis ikke en fisk vi trenger å bekymre oss over i norske farvann. Men denne fisken skal man ikke nærme seg om sjansen byr seg. Det finnes 5 forskjellige arter av steinfisken og er spesielt utbredt langs kysten i indo-pasifisk.

Bruker ikke giften i jakt

Man antar gjerne at dette er et praktisk våpen for Steinfisken under jakten. Steinfisken bruker ikke giften i det den ønsker å spise, men fart. Fisken er enormt raskt, og kan ta et bytte på 0.15 sekunder. Ellers er dette en rolig og bedagelig fisk som tar det med ro.

Den angriper ikke

Selv om denne fisken er høyst skadelig for alle som prøver seg så er den ikke interessert i deg. Steinfisken bruker giften kun som en forsvarsmekanisme mot dyr som prøver å skade den. Så med mindre du presser den opp i et hjørne eller tråkker på den så er ingenting som tilsier at den skal angripe. Men for å være på den sikre siden – snu når du ser en.
Men den er ikke enkel å se! Den har i likhet med blekkspruten en mekanisme til å kamuflere seg å gli inn i omgivelsene. Dette er til fordel et hendig verktøy til å jakte på byttedyr.

Skulle du være så uheldig å tråkket på en steinfisk må du handle raskt! Kom deg opp av vannet å oppsøk lege umiddelbart. Du vil oppleve kramper, kvalme, lammede muskler og vanskligheter for å puste. Å bli stukket av en Steinfisk omtales som en ubeskrivelig smerte som jobber og sprer seg lenger og lenger inn i kroppen fra såret. Piggen blir også ofte sittende igjen å bli operert bort.