You are currently viewing Hai i Norge

Hai i Norge

  • Post category:Fiske / Sjøliv

GISP! Har vi hai i norge? Ja, i norge har vi et rikt sjøliv – og haiene er en del av den. Men det er ingen grunn til å droppe badeturen om du skulle være så heldig å støte på en.

artikkelen fortsetter under annonsen

Mange haiarter

Det er ikke et rent sjelden syn om man bruker mye tid langt ute til sjøs. I vårt farvann er det observert 17-18 forskjellige haiarter. Men det er bare halvparten som kan regnes som faste beboere.

Harmløse… nesten!

Heldigvis så har ingen av våre haier mennesker på listen av ting å spise. De kan være store og skremmende, men de forholder seg til å spise plankton, krepsedyr og fisk.
Den eneste haien i Norge som kan være farlig for mennesker er av en helt annen grunn. Haien Pigghå har to pigger som er giftige, og kan være farlig for mennesker om man først har vært så uheldig. Men en Pigghå vil aldri angripe et menneske med en intensjon om å drepe.

 

Hvithai i Norge?

Det er noe som har blitt snakket om i mange år og det kan ikke utelukkes at den symbolske hvithaien kommer til norske farvann.Men når temperaturen vannet øker, så øker sjansen for at hvithaien kommer for å bli. Vi har nemlig mye å tilby fra vår sjøbuffet som er av hvithaiens interesse. Den er ikke så langt unna, i 2017 ble det observert hvithai utenfor Storbritannia.

Men om hvithaien skulle ha kommet til norge, så er det ingen grunn til panikk. Det er statistisk knøttliten sjans for å komme utfor en ulykke med hvithai.

Dette er haiene som finnes i havet vårt:

Pigghå:

Pigghå er en veldig vanlig hai som ikke er sjelden å støte. Den er desverre sterkt utrydningstruet grunnet overfiske i det Nordøstlige Atlanterhavet på 1950-tallet. Pigghåen er skjør og tåler dårlig fiskepress. Den er relativt liten og blir maks 2 meter lang.

Om man skulle få en Pigghå i garn eller på line så må man være forsiktig med hvordan man håndterer den. Den har nemlig pigger på ryggen som kan være giftige for individer som treffes av de.

Pigghåen er totalfredet. Forbudet gjelder både for komersiell- og fritidsfiske.

Småflekket rødhai:

En noe mindre haiart som blir maks to kilo tung og en meter i lengde. Den lever i all hovedsak på bunnen og er ikke en sjelden hai å få på kroken i Sør-Norge. Kjennetegnelser er at haien er lang og slank med en rød karakteristik farge og svarte flekker på kroppen.

Av næring så foretrekker den hummer, krabbe og fisk av små størrelser.
Selv om haien er ufarlig for mennesker så er det eneste registrerte haiangrepet i Norge med denne haien. For en del år tilbake var det en dykker i Oslofjorden som tok på haien og ble bitt.

artikkelen fortsetter under annonsen

Brugde:

Brugden er en kjempe og er verdens nest største hai. Den kan bli opptill 12 meter lang og veie over 4 tonn. Det er ikke store marginer for å se denne, da den er utrydningstruet og fredet for all komeriell fiske. Dette er et resultat av overfiske før i tiden. Leveren til Brugden var veldig ettertraktet for utvinning av olje til bruk av lamper og smøring.

Brugden er helt ufarlig for mennesker og spiser i hovedsak plankton.

Håbrann:

En av de mest spektakulære haiene i norsk farvann. Den er også i slekt med hvithai og tilhører makrellfamilien. Denne haien er også på listen av utrydningstruede arter som et resultat av overfiske. Håbrann er i dag fredet for kommersiell fiske.

Håbrannen er ikke farlig for mennesker og er vanskelig å treffe på da den lever langt til sjøs. Den kan bli så lang som 3 meter og opptil 300 kilo. De trives best på bunnen og er en sjelden gang på overflate på jakt etter mat.

Hågjell:

Karakteristisk hai med marmorering i skinnet. Dette er en hai som kan bli observert om natten i fjorder og fjordkanaler da den oppsøker grunnere vann der en i sjøen.

Svarthå:

Dette er norges minste hai. Den blir vanligvis 30 – 40 centimeter lang, men det er observasjoner og funn til opptil 60 cm. Svarthåen er ikke et uvanlig syn for den som farter rundt på sjøen. Denne haien er veldig spesiell med at den har selvlysende organer og kan lage eget lys. På denne måten klarer den å kommunisere med sine artsfrender samt et nyttig verktøy til å finne mat på bunnen.

Og mange flere…

I Norge finnes som nevnt mellom 17-18 forskjellige arter. Noen svømmer omkring oss fast, og noen er bare på besøk da temperaturen og miljøet tilsier det. I Norge har vi heldigvis ingen som ønsker å skade oss eller som er nysgjerrige på hvordan vi smaker.

Vi takker for oppmerksomheten og ønsker alle våre lesere god svømming i sommer, uten frykt for at haiene skal spise deg.

Har du ett haibilde? Bruk #sjoliv på instagram så vi får sett det.