You are currently viewing Hva er brettseiling/windsurfing? En enkel guide

Hva er brettseiling/windsurfing? En enkel guide

Her på Sjøliv så har vi tidligere laget en liste over de mange aktivitetene du kan foreta deg ute på sjøen. En av disse aktivitetene er brettseiling. Jeg har alltid vært fascinert av sporten og lurt på hva det er som skal til av utstyr for å kunne sette i gang. Jeg vil også vite mer om hastigheten man kan oppnå, hvor i landet det er fine forhold for windsurfing og finne ut av hvordan man skal gå frem for å lære det. Jeg har mine tanker – som å se instruksjonsvideoer og lignende – men det er alltid greit å lære av ekspertene.

artikkelen fortsetter under annonsen

Brettseiling er en idrett som har opphav på den amerikanske østkysten. Det er en vannsport som kombinerer elementer fra surfing og seiling. Brettet man står på er typisk litt i overkant av 2 meter langt, og brettet man står på er festet til en mast og et seil. Seilet er gjerne fra 1.5 til 12 kvadratmeter. Det er ikke vanlig å konkurrere i brettseiling, selv om det på 80-tallet ble svært populært. I 1984 ble det en olympisk sport. Prisen for en brettseilingspakke er gjerne rundt 20.000 kroner.

Opprinnelsen til windsurfing

Opprinnelsen til windsurfing

Brettseiling stammer helt tilbake til 1960-tallet. S. Newman Darby blir sett på som grunnleggeren av brettseiling. I 1964 i Pennsylvania, fant han opp det som ble kalt et ‘Darby Sailboard’. På grunn av knappe ressurser og dårlig juridisk hjelp, tok han ikke patent på oppfinnelsen.

Han begynte å selge seilbrettene, og ble allerede i 1965 omtalt i Popular Science Magazine. Newman Darby hadde dog idéen om et slikt brett mange år tidligere, og planla brettet allerede i 1948. Da var han bare 20 år gammel.

I 1968 ble det oppført en patent på seilbrettet – som i 1970 ble godkjent av det amerikanske patentstyret. Patentet ble sendt inn av andre personer enn den faktiske oppfinneren, men det finnes ingen bevis for at de visste om oppfinnelsen før de fylte ut patentet. Hmm, skeptisk.

Hvordan du kan lære brettseiling

Det finnes mange måter å lære å brettseile. Det beste er selvsagt å rådføre seg med en ekspert, og det er kjempefint hvis du har en venn eller bekjent med masse erfaring.

Det finnes også betalte kurs, og en rekke nyttige ressurser rundt om på nettet. Wikihow er en fin ressurs til denne typen informasjon: Wikihow.com/Learn-Basic-Windsurfing

Du kan også finne Youtube-videoer som illustrerer steg for steg hva det er du må gjøre og samtidig luke ut de viktigste feilene som nybegynnere gjør. Etter det jeg har sett og lest, så er det ikke det enkleste å lære seg. Dermed er det sikkert greit å anskaffe/leie et brett før eller siden, slik at du får reell praktisk erfaring. Det er slik man lærer best.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva trenger du av utstyr?

Et windsurfing-sett består av:

  • brett – på oversiden finner du fotstropper til å feste bena samt feste til masten. Under brettet er den en kasse til å stikke finnen i, som er kalt finnekassen. Veier fra 5 til 15 kg, og er gjerne mellom 2.20 og 2.80 meter langt. Breedde fra 52 cm til 100 cm.
  • seil – ligner på seilene på seilbåter, men er sydd på en annen måte. Seilet er gjerne mellom 1.5 og 12 kvadratmeter.
  • mast – typiske lengder på masten, som holder seilet oppe, er mellom 370 og 490 cm. Mastene lages hovedsakelig i karbon.
  • bom – bommen brukes av seileren for å holde seilet oppe.
  • finne – festes under brettet. Tenk fiskefinne eller flyvinge. Brukes for å motvirke noen av sidekreftene som seilet produserer.
  • trapes – en sele med krok på den ene siden. Festes til kroppen. Trapesen gjør at du slipper å bruke kun armstyrke til å holde riggen oppe.
  • mastefeste og masteforlenger forbinder riggen og brettet. Forlengeren justerer lengden på masten mellom de faste lengdene
  • bekledning – her benyttes det vanligvis en våtdrakt

Masten er gjerne litt dynamisk, og kan være noe rørslig. Slik jeg har forstått det avhenger det blant annet av vindstyrken.

Konkurrere i brettseiling

Det finnes tre ulike grener som du har mulighet å konkurrere i innen brettseiling: Bølgeseiling, Freestyle og Race.

Freestyle er den nyeste formen, og blir gjerne brukt der det er mindre bølger. Det er en spennende, ny konkurranseform hvor nye triks og manøvre dukker opp tilnærmet årlig.

Bølgeseiling, også kalt wave, er den klassiske formen for konkurranse. To og to seiler mot hverandre mens dommere gir poeng for blant annet hopp og bølgeridning. Hawaii og Australia er populære steder å drive med bølgeseiling.

Race har vært med lenge, men innholdet har variert over tidens løp. Formula og slalåm er to undergrener av Race.

Det finnes også en rekke andre, mindre konkurranseformer. Blant annet hastighetskonkurranser. Høyest gjennomsnittshastighet over 500 meter er en gjenganger.

artikkelen fortsetter under annonsen

Brettseling i Norge

Norges Seilforbund omfavnet brettseiling i 1976, og denne grenen har vært en del av seilermiljøet siden den gang. I Norge har vi også Norsk Brettseilerklubb, som kan være fint å melde seg inn i hvis det er en hobby du blir skikkelig interessert i.

Norge har en lang og flott kyst som gjør det enkelt å finne gode seileropplevelser rundt om i landet.

Likevel er det nok vestlandet med sitt milde klima som er det fineste området for norske brettseilere. Det blir gjerne omtalt som kjerneområdet for norsk brettseiling. Med våtdrakt og milde temperaturer så kan det bedrives som en helårsaktivitet.

Nyttige linker for mer informasjon om windsurfing i Norge:

Snl.no/brettseiling

Norgesseilforbund.klubb.nif.no

No.wikipedia.org/wiki/Brettseiling