You are currently viewing Hvilke regler gjelder for vannscootere?

Hvilke regler gjelder for vannscootere?

Jeg vet at det frem til nylig har vært et forbud mot å farte til sjøs med vannscootere. Heldigvis ble dette opphevet i 2012. Siden sommeren nærmer seg, så tenkte jeg å undersøke dette nærmere. Hvilke regler gjelder? Er det forbud mot å kjøre vannscooteren i enkelte vann? Hvor langt unna badesteder? Hvor mye drivstoff vil en typisk vannscooter bruke ute på vannet? Disse spørsmålene har jeg undersøkt nærmere, og vil presentere det jeg har funnet med dere lesere.

artikkelen fortsetter under annonsen

Forbud frem til nylig – nye regler

Norge er til tider et sært land å bo i. Knockout-regler og vannscooter-forbud. Helt frem til 2012 var vannscootere forbudt på norske vann – man skal ikke ha det gøy på vannet! Heldigvis for entusiaster rundt om i landet kom det en ny forskrift i 2012.

Den nye forskriften sier at kommuner kan gi dispensasjon i områder der man har søkt om kjøretillatelse, så lenge man tar hensyn til miljø og sikkerhet. Man har likevel tillatelse til å bruke vannscootere i forbindelse med utrykning, forsvaret og vitenskapelige undersøkelser.

I praksis vil man ikke kunne bruke vannscootere i en bestemt avstand fra land – og må dermed gjerne kjøre de lenger ut mot sjøen. I enkelte verneområder og i bestemte avstander fra disse er det heller ikke tillatt å kjøre vannscooter. Vi anbefaler å ta kontakt med kommunen du bor i eller Norges Vannscooterforbund for mer informasjon om dette.

Totalforbud i enkelte områder

Det er totalt forbud i enkelte områder, slik at kommunene ikke har mulighet til å tillate vannscooterkjøring i enkelte områder. Dette er hovedsakelig verneområder, men også viktige friluftsområder, hytteområder, boligområder, badeområder og i nærheten av truede eller viktige naturtyper.

artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er viktig for å bevare enkelte kulturminner eller ta hensyn til mennesker som bader og er i attraktive friluftsområder. Selvsagt er det også greit å ta hensyn til fiskere og andre som ferdes i sjøen, slik at man ikke sjenerer de som ferdes der. Da vil man ødelegge for andre entusiaster, og muligens føre til et strengere regelverk.

Per i dag er det vanlig å måtte kjøre ut rundt 400 meter for å ferdes med vannscooter. Du kan kjøre til og fra området med en fart på 5 knop. Ta kontakt med kommunen du bor i for mer informasjon om dette.

Aldersgrenser og båtførerbevis ved bruk av båt og vannscooter

Det er enkelt å falle av vannscootere i høy hastighet, og for bare et års tid siden omkom tidligere skiløper Vibeke Skofterud i en tragisk ulykke. Det er derfor svært viktig å prioritere sikkerhet når du ferdes ute på sjøen. Når det er sagt – det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt eller vannscooter. Det er dog begrensninger på hvilke fartøy du kan benytte deg av, og om du har båtførerbevis.

For barn under 16 år så skal ikke båten/vannscooteren være lengre enn åtte meter, kan ikke ha større motor enn 10 hk eller være raskere enn 10 knop – rundt 18 km/t. Boten du får ved å overskride disse grensene ligger på rundt 5.000,- Det skal dog sies at det er sjelden du finner vannscootere på over 8 meter.

Pris og teknisk informasjon

Du kan få en fin vannscooter fra rundt 80.000 kroner. Enkelte finnes til langt lavere pris, men da er det gjerne snakk om litt eldre modeller og mindre kjente produsenter.

Når det kommer til motorstørrelse, så er det et vidt spekter av ulike typer tilgjengelig. Enkelte vannscootere har helt ned i 60 hestekrefter, noe som er langt unna de største som gjerne kan bevege seg vel over 300. Det finnes vannscootere helt opp til 300 hestekrefter, og enkelte kan nå topphastigheter på langt over 100 kilometer i timen.

Volumet på tanken vil variere, men den har gjerne en kapasitet på 95 liter, noe som vil holde til flere timer med moro ute på sjøen. Hvor mange? Det får du svar på nedenfor.

Bensinforbruket på en vannscooter

Det negative med vannscootere er at de bruker mye drivstoff, og dette er trolig en av de største utgiftene du vil ha ved å eie en vannscooter.

Hvis du er svært aktiv med scooteren og kontinuerlig akselerer, er det vanlig å bruke opp mot 20-30 liter i timen. Med en bensinpris på 15 kroner literen, havner vi på minst 300 kroner i drivstofforbruk i timen.

Er du av den rolige typen så kan du selvsagt bruke langt mindre, og det er gjerne rundt 35 liter som brukes hvis du holder gassen i bånn kontinuerlig i en time. Hvis du holder en rolig marsjfart så kan du sikkert bevege deg under 10 liter i timen, men det avhenger selvsagt også på motorstørrelsen.

Mellom 5 og 35 liter i timen er nok en fin pekepinn, avhengig av motorstørrelse og andre faktorer.

artikkelen fortsetter under annonsen

Populært tilbehør til vannscooteren

Flytevest

Da du holder deg langt ute på vannet når du kjører på scooteren, så bør det være et must å ha på seg en flytevest.

Du har sikkert på deg et tau eller en strikk festet til beinet, slik at scooteren ikke slipper unna, men siden du er minst 400 meter unna land til enhver tid så bør du ta noen forehåndsregler.

400 meter er 8 ganger et olympisk svømmebasseng, så det kan være en temmelig slitsom distanse å svømme i en krisesituasjon.

Briller

For å slippe vannsprut i øynene, eller unngå direkte sollys, så er det fint med et par briller. Her kan du være kreativ, alt fra solbriller til dykkebriller kan være fint tilbehør til en dag ute på vannet.

Våtdrakt

Hvis du er vant til å farte raskt på scooteren, så kan våtdrakt være en god idé. Da kan du slippe noe av skrubbsårene som vil komme hvis du faller av i høy hastighet. Det er gjerne også kaldt i vannet, slik at våtdrakten kan hjelpe til med å holde inne noe av kroppsvarmen.

Henger

Du får tak i nye hengere fra rundt 10.000 kroner, og det finnes en rekke alternativer. Enkelte hengere har også plass til to vannscootere, slik at dette kan være et alternativ hvis en vennegjeng skal ut på tur.

Trekk

Det er greit å passe på og vedlikeholde vannscooteren, og sørge for at den er i tipp topp stand. Et trekk kan hjelpe med dette om sommeren, hvis du ikke har tilgang på garasje eller annet lagerrom.

Og hjelm kan være greit, da.