You are currently viewing Portugisisk krigsskip – også kjent som Dødsmaneten

Portugisisk krigsskip – også kjent som Dødsmaneten

  • Post category:Sjøliv

Etter å ha blitt mer og mer interessert i sjøliv kom jeg over flere artikler som tok for seg maneter. Etter litt googling og artikkellesing kom jeg over flere skremmende maneter, og en av disse vekket interessen ekstra mye.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det portugisiske krigsskipet er en vakker, men samtidig skremmende, manet som gjerne blir omtalt som dødsmaneten. Særlig av norske medier.

I denne artikkelen vil jeg undersøke hvor den befinner seg, størrelse og vekt og hvorvidt den er dødelig. Til slutt vil jeg skrive om det er sannsynlig at den kommer til Norge.

Det portugisiske krigsskipet – også kjent som dødsmaneten – er ikke riktig definert som en manet. Det er rettere sagt en koloni bestående av flere forskjellige nesledyr. Kroppen kan bli 20 cm lang og tentaklene hele 10 meter lange. Den er vakker, blå og har nok gift til å drepe en fisk på størrelse med makrell. Det er svært sjelden at mennesker dør av giften i tentaklene, og hvis de gjør det, er det som regel følge av sjokk og drukning.

Stedene i verden du vil finne det portugisiske krigsskipet

Det er ikke nødvendigvis langs norskekysten du vil finne denne blåfargede maneten. Dette vil jeg skrive mer om nedenfor. Den flyter hovedsakelig rundt i Stillehavet, Atlanterhavet og Indiahavet. Blant annet vil det være vanlig å møte på denne maneten i de nordlige delene av Brasil og man har støtt på den gjentatte ganger i Mexico.

Den har også blitt påvist andre steder, som i Nordsjøen og Middelhavet. Den trives med andre ord aller best i sydligere strøk, også i Spania, men kan fort dukke opp i enkelte nordligere farvann. Blant annet har man oppdaget denne maneten langs den engelske kysten.

Størrelse, form og farge på dødsmaneten

Dødsmaneten har en relativt særegen blåfarge, og er gjerne omtalt av mange som en vakker manet. Selv om jeg ikke ser denne kvaliteten, har jeg forståelse for hvordan enkelte kan mene det.

Maneten er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr. Selve kroppen til maneten kan bli rundt 20 centimeter lang. Tentaklene kan dog bli veldig mye lengre. Disse er utstyrt med meget giftige nesleceller og kan bli hele 10 meter lange. Det kan derfor være en god idé å holde god avstand hvis du får øynene på en blå manet.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det portugisiske krigsskipet har en gassblære øverst, noe som gjør at den flyter over vannoverflaten. I blant vil den dyppes under vann for å fukte gassblæren.

Hvor farlig er kolonimaneten portugisisk krigsskip?

I følge lommelegen.no (link) forsårsaker kolonimaneten hudskade og sterk smerte etter nærkontakt. Noen vil oppleve blemmer, kvalme, oppkast, lavt blodtrykk, kramper og hjerterytmeforstyrrelser.

Symptomene vil oppstå raskt etter kontakt med tentaklene. Man vil gjerne oppleve smerte og svie, og hudområdet som er rammet vil vanligvis vise et avtrykk. Ofte mer enn 20 cm lange.

Og så er det spørsmålet om hvorvidt dødsfall har forekommet. Ja, det har forekommet dødsfall som følge av kontakt med tentaklene. Det skal dog sies at dette er ekstremt sjeldent.

Giften er vanligvis ikke sterk nok til å være fatal for mennesker, men mange vil få panikk og drukne som følge av kontakt med maneten. Det er den vanligste grunnen til at mennesker dør som følge av kontakt med det portugisiske krigsskipet.

Tentaklene inneholder nok gift til å drepe fisk på størrelse med makrell.

For mer informasjon om behandling/førstehjelp, besøk den uthevede linken ovenfor.

Kan dødsmaneten komme til Norge?

Manetforsker Lene Friis-Møller ville ikke utelukke at dødsmaneten kan komme til Norge, i følge denne artikkelen fra NRK, publisert i 2013. (link) 

Som nevnt tidligere, har man observert denne maneten langs kysten i England. Det er dermed en stor sjanse for at den vil ta turen innom norskekysten. Verden har de siste årene opplevd en generell temperaturøkning, og hvis den fortsetter å stige, vil det introduseres en rekke nye arter både til havs og på land.

Den er dog ikke like farlig som nyhetsbildet gir uttrykk for. Dødsmaneten er en fantastisk tittel og beskrivelse av en kolonimanet, da det får svært mange mennesker til å klikke seg inn på linken. Likevel er den faktisk dødelig i det at mange mennesker har kommet i kontakt med den og druknet som følge av sjokket.