You are currently viewing Saltvannsfisk i akvarium

Saltvannsfisk i akvarium

  • Post category:Fritid

Noen liker å ha et lite stykke sjø hjemme. Et akvarium kan være en fantastisk dekor hjemme i stuen, og faktisk ha en beroligende effekt som kan hjelpe deg å drømme bort og redusere stress. Men det er mye annet som skal til for å opprettholde dette. Det krever tid og ansvar for at fisken skal trives hjemme hos deg. Det er også viktig å ta en runde med seg selv på hvor mye tid du ønsker å bruke på et akvarium – før du velger hvilken fisk du skal ha nedi. Det å skaffe seg et akvarium hjemme krever forpliktelse og dedikasjon. Det kan for eksempel være lurt å skaffe seg et lite ferskvannsakvarium første gangen – for å kjenne på om dette er rett for deg.

artikkelen fortsetter under annonsen

Akvarium for trivsel

Det å skaffe seg et akvarium må i første rekke være å ha fiskeinteresse og ha en intensjon om at man ønsker å opprettholde fiskene friske og velstelt. Tenk nøye gjennom hvilke filter du skal ha, og hvor mye gjennomstrømming og renhold som kreves for fiskene du skal ha.
Det finnes mange bøker om akvaristikk som kan kjøpes eller lånes på biblioteket og vi anbefaler å være litt lesesjøhest før du anskaffer deg utstyr. Det er ditt ansvar som dyreholder å ha tilstrekkelig kunnskap om stellet av akvariumet.

En fantastisk vann-verden

Når du har fått deg et godt etablert sjøliv i ditt saltvannsakvarium er det en helt unik opplevelse å ha det i stuen. Fiskene koser seg og formerer seg slik de skal. Akvariet blir et bærekraftig økosystem hvor plantene vokser av seg selv og algeetere rydder opp og vasker opp store deler av karet.

Et rent akvarium gjør seg som er vakkert monument hjemme i stua. 

Velg fisk med omhud

Det er et absolutt must å vurdere hvilke arter man har i akvariet. Artene oppfører seg helt individuelt og feil blanding i karet kan gi mistrivsel i karet. En sakte-svømmende og rolig fisk vil muligens ikke gå godt overens med en fisk med høy fart og stressende signaler. Det finnes forskjellige fisker som ikke skal være i strøm, og andre som foretrekker hard motstrøm. Det kan være lurt å lese bøker og melde seg inn i fiskeforum/klubber for å få mest informasjon om atferd. Det er heller ikke trivelig og slå på lyset i karet om morgenen og det første du ser er halvspiste fisker og en mett rovfisk!

artikkelen fortsetter under annonsen

Renhold

Dette er vel den viktigste delen når man har anskaffet seg et saltvannsakvarium – nemlig renhold. Her må man få på seg hanskene og gjøre “the dirty work”. Her ser man til filteret, plukker fra hverandre å skylle delene. Bytter ut 50-70% av vannet og vasker og pusser glasset. Det er også veldig viktig at du vasker bunnen. Har du grus så slipper du greit unna med en del mindre arbeid – og en slamsuger for eksempel vil gjøre store deler av jobben. Om du har sand så blir det mye manuelt arbeid, da det kan være vanskelig og bruke en slamsuger uten å få for mye sand med. Det kan eksempelvis være hendig å bruke en håv å filtrere ut sand fra lorten.

Filter og sirkulasjon

Saltvanns-organismer er avhengig av god og stabil kvalitet i vannet. Det letteste verktøyet å bruke for å oppnå dette vil være å bruke en proteinskummer. Proteinskummer fjerner organiske avfallsstoffer. Det er viktig at disse blir fjernet da de brytes ned og omdannes til gift. Det kan også være fint å ha ekstra filter som et mekanisk filter som fjerner vannets partikler. I noen tilfeller vil det lønne seg med biologiske filte, som gjør at mikroorganismer og bakterier gjør at avfallsstoffene brytes ned.

Mange typer korallrev har organismer som er nødt til å ha store bevegelser i vannet for å kunne trives og overleve. Her finnes det mange sirkulasjonspumper på markedet som er designet for å dekke dette behovet. Den anbefalte sirkulasjonen er på 10-20 ganger karets volum per time.

Belysning

Det er ingen spesielle krav til lys. Fisken reagere ikke på spesifikke lystyper. Det aller viktigste i henhold til lys i karet er døgnrytmen. 12 timer mørke og 12 timer lys er en fin døgnrytme for fisken. Det finnes også fine automatiske og naturtro løsninger på dette som gir gradvis lys mørke.

Det finnes noen arter som stortrives i mørke. Det er derfor viktig og dekke deres behov for lav belysning. Dette er noe å tenke på når akvariet dekoreres. Gjør rom til lysskye arter ved å lage huler og smutthull under korallrevene og røtter. Sett deg inn i dyrenes lysbehov før du dekorerer og belyser karet.

Til deg som vil skaffe deg saltvannsakvarium
Det er som du skjønner mye å tenke på. Men dette går fint! Start i det små og prøv deg frem – og du vil nok som mange andre bli bitt av basillen å bli en skikkelig akvarist. Snakk med mennesker som har erfaring innen hobbyen og les deg opp på nett og i bøker.

Mye av jobben er gjort om du lærer deg grunnleggende vann verdier, temperatur og generelt renhold. Og selvfølgelig om artene du skaffer.

3 populære saltvannsfisker

Klovnefisker

Klovnefisker lever best i symbiose med anemone. Anemoner kan variere etter hvilke klovnefisk det er. De er ikke like kresne i akvariet som i naturen – men i naturen finnes man aldri klovnefisker uten anemoner. Anomonene er viktig for klovnefisken – men også motstatt. De har prøvd å fjerne klovnefisker fra anemoner, og dette har resultert i angrep fra rovdyr.

artikkelen fortsetter under annonsen

Klovnefisken er også en symbolsk fisk som filmstjernen i Disney filmen Oppdrag Nemo.
Etter denne filmen ble den også en veldig populær fisk i akvariet – på godt og vondt.

Rød og Svart Anemonefisk (Black anemonefish)

Fisken har en rød/brun farge med hvit stripe bak øynene. De har også et mørkt område på siden som varierer i størrelse. Dette er en robust fisk som er en fin fisk for nybegynnere.
Det som er viktig om du anskaffer denne fisken er at den er følsom for høye nivåer av kobber. Den skal ikke være i høyere kobber-verdier en .15.

Bristletooth tomini tang (Ctenochaetus tominiensis)

Den har en karakteristisk oval kropp som er dekket med mønster. Mønsteret endrer seg ettersom fisken eldres. I voksen alder er fisken brun eller grå – men blåhvit halefinner. Ryggfinnen er dekorert med gule kanter.