You are currently viewing Slik fisker du med krabbeteiner

Slik fisker du med krabbeteiner

Det er ikke mye som kan sammenlignes med å sitte en varm sommerkveld ute ved sjøen men en svak, varm bris av sommervind i håret. Noe hvitt godt i glasset og ferske selvfiskede krabber. Det er nok med oss som Postgirobygget – at krabber er det beste jeg vet.

artikkelen fortsetter under annonsen

Teiner og ruser

Om du fisker som privatperson eller med andre ord en fritidsfisker kan du sette ut inntil 20 teiner. Dette gjelder 20 teiner per person/fartøy. Er det flere personer på ett fartøy gjelder det 20 teiner, og alt som overstiger er ulovlig fiske og kan bøtelegges av oppsyn.

I perioden fra 1. oktober til 31. desember er det ikke lov å ha med en 10 hummerteiner og ruser sammenlagt. Men som et tillegg så kan du bruke inntil 10 andre teiner for eksempel til krabbefiske.

Hvordan skal teinene være?

Det er noen regler på hvordan krabbeteinene skal være. I eksempelvis fra Svenskegrensen og til og med Tysfjord i Nordland skal det være to sirkelformede fluktåpninger. En fluktåpning på hver side av teinen. Hver åpning skal ha minimum 8 centimeter åpning. Åpningene skal være plassert på bunnen av teinene slik at krabben kan komme seg ut.
Sjekk åpningene godt!
Det blir solgt teiner som er kombinert hummer- og krabbefiske. De er ofte solgt med kun 6 centimeter åpning. Om du skal fiske i sommer så må du alltid dobbeltsjekke åpningen og at de er etter lover 8 centimeter. Om oppsynet finner teiner med mindre åpning enn dette vil det bli politianmeldt.

Alle teiner og garn som er plassert ut i vannet skal være tydelig merket med navn og adresse. De skal også være godt synlige slik at de ikke kan komme i konflikt med fartøy og annen trafikk som skjer rundt fiskeområdet.
Om du skal fiske etter hummer, så er det påbudt med deltaker nr.

Før du setter ut teinene:

Vær kjent i området eller få tips fra andre erfarne krabbefiskere. De beste stedene er gjerne steder med varierte bunnforhold. Varierende dybde, som er rundt 25 meter og oppover – er det større sjans for å få krabbe.
Hva er bra agn? Bruk gjerne fisk som lukter litt. Jo gamlere jo bedre!

artikkelen fortsetter under annonsen


Når du har fått krabbe bør de kokes så fort som mulig. Om du ikke har kokemulighet på båten og har et stykke å kjøre – bør du legge krabbene i skyggen.
Når du har fått alt på stell og du har ett oppsett som er etter regelverkets standard. Kan du glede deg til at teinene er fulle av havets delikatesse. Her er noen tips til hva du skal se etter og hvordan krabben skal være for å imponere svigerfamilien!

Imponer svigers!

Når du har fått krabbene hjem – så må de tilberedes til kvelden. Her er det mye du kan gjøre. Men først er det greit å vite grunnleggende tilberedning av krabbene.
Du bør beregne 200 g med kjøtt per person. Dette er omtrent det som inneholder i en stor krabbe. Så det er en grei tommelfinger-regel at du regner en krabbe per snute.

En levende krabbe bør kokes umiddelbart etter du har fanget den. Krabbekjøtt er ferskvare som bør spises så fort som mulig. Krabbekjøttet holder seg ikke lenge i kjøleskapet og er ikke særlig god etter 24 timer.

Kok opp mye vann. Det skal være omtrent 50 gram med salt pr. liter vann.

Legg krabbene nedi det kokende vannet men husk å ikke ta i for mange av gangen.La krabbene koke i omtrent 15 minutter. Klørne skal tas av etter kokingen og ikke mens krabben er levende. For at krabbene skal bevare den gode kraften så skal de legges på ryggen etter at de er kokt.

Dele opp krabben

Fjern haleklaffen. Vri deretter klørne og beina. Krabben åpnes ved å presse opp fronten til krabbehuset og til det løsner fra krabbeskjoldet.

Krabbehuset skal legges ned med den flate siden, etterfult av å dele den på midten
Gjellene fra krabbehus og ryggskjold fjernes
Trykk ut paven da krabbeskallet er snudd. Paven er som en pose bak øynene. Press til du hører en knekkelyd. Når du hører at det knekker er paven løs – og kan deretter lett fjernes.

Bruk fantasien!

Det er mange måter å servere krabber på. Her kan du for eksempel servere krabbe som en lett forrett, eller krabbesuppe eller et skikkelig herremåltid med krabbe og godt tilbehør på grillen. En ting er sikkert! Krabbe er et fantastisk sommermåltid og skaper god stemning helt fra den skal fiskes opp til den skal spises.

Drikke til krabben

Ifølge vinekspert Liora Levi så trengs det en vin med både friskhet og syre, med en lett sødme. Tysk hvitvin er derfor en slager til krabbemåltid.
Det som er utfordringen med krabbe er at i skallet så er innmaten kraftig i mens kjøttet i klørne er mer sart. Hun anbefaler viner fra Mosel, eller andre regioner av for eksempel Kabinett eller Feinherb. Dette viser at vinen har litt sødme.

For de som er mer øl-glade – anbefales det en lys og lett øl som foreksempel en Hveteøl. Men om du er dristig og ønsker en litt mer spennende variant så anbefaler Liora en Belgisk klosterøl som virkelig kan komplimentere den smaksrike innmaten.

Hva en du velger av fiskeverktøy, tilberedning og drikke. Så ønsker vi i Sjøliv deg et fantastisk måltid til deg og de du delere sommeren med. God sommer etterhvert!