Slik fisker du sjøørret! Høst på sjøen

  • Post category:Sjøliv

Høsten er på alvor på tur til oss i høy fart. Dette er en fantastisk tid til å fiske sjøørret. August, september og oktober er høytid for fiske av sjøørreten, da den nå har blitt stor og fet og med lavere temperatur i vannet trekkes den inn mot kysten!

artikkelen fortsetter under annonsen

Sjøørreten

Sjøørreten søker etter rennende vann når den om høsten skal gyte. Små bekker og vann med lite strøm og grov grus er det den foretrekker. Hannene er først ute i området og finner gode gyteplasser, etterfulgt av hunnene som legger rogn i grusen og hannene befrukter dem med melke. Rognene klekkes så til våren.
Sjøørreten har en allsidig kost, ettersom tid på året. Den spiser fisk av mindre størrelse og om høsten er store deler av kosten insekter som veps, fluer og mygg.

Hvor befinner sjøørreten seg?

Å finne den rette plassen å fiske fra – er naturligvis en veldig avgjørende del av opplevelsen. Siden sjøørreten har et variert kosthold på høsten, så gir det store muligheter og varianter av sluker. Det kan variere hvor den ligger, men en grei tommelfingerregel er steder med grunt vann, steinete områder og bra med vegetasjon. Unngå typiske steder som mellom holmer og skjær, prøv heller nærmere land hvor det er lite strøm og bevegelse i vannet. Vannstander mellom 1-3 meter dybde er absolutt steder som bør sjekkes. Gjør et forsøk i å lese omgivelsene før du kaster snøret ut i vannet.

Det er ikke enkelt å spørre noen som fisker Sjøørret om hvor de fisker den fra! Det kan ta lang tid å finne en bra spot, så her er det mye hemmeligheter blant fiskere. Skal du ha sjøørret så må du nok ta tiden og finne det perfekte stedet på egenhånd. Om du ikke kjenner noen som vil dele det med deg? Gjerne del det med oss også!

Tips til sluk for sjøørret

Sjøørreten liker slanke og blanke sluker. Disse forveksler sjøørreten med sild – som er et av havets viktigste byttedyr. Men som nevnt har sjøørreten et meget variert kosthold på høsten, og den vil ikke være så altfor kresen på hva den spiser. Ørret i sin helhet pleier å jakte på det som finnes mye av i vannet. Eksempelvis om det er mye mygg i territoriet, så vil sjøørreten i hovedsak kun jakte på mygg. Så prøv å se i vannet og i omgivelsene rundt, og om du kan se at det er overflod av noe – og bruk det til agn.

“Ikke fisk deg fast!”. Sjøørreten er på hugget om høsten. Får du ikke fisk – bytt sluk. Prøv forskjellige sluker, helt til du får napp. For om du er på rett sted, så vil du til slutt få napp.

artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå at Sjøørreten ser deg

Når Sjøørreten om høsten befinner seg nærme land så er det viktig å være ekstra nøye og påpasselig om at fisken ikke ser deg. Det er fort gjort å være litt uforsiktig, å skremme fisken. Det er også greit å huske at om du skal vade så bør du ha grei margin fra hvor du står og dit du vil med snøret. Det er ikke mye som skal til før du har skremt bort kveldens middag.

 

Husk regler om minstemål

I Norge har vi minstemål på fisk. Det vil si at om fisken er for liten, er du pliktig til å ta den ut i vannet igjen. Dette er fordi vi skal holde en sunn fiskebestand oppe, og da må vi ikke drepe liten fisk som ikke har rukket og bli stor eller forplantet seg nok.

Minimumsstørrelse på Sjøørret er:
Nordland, Troms og Finnmark: 30 cm
Resten av landet: 35 cm

Målrettet fiske av liten fisk kan straffe seg. Men Fiskeridirektoratet er ikke ute etter å straffe folk, men å holde havet sunt.Mer informasjon om dette kan du lese om på Fiskeridirektoratet sine nettsider.

Og husk!

Det er ikke mye annet som smaker bedre en en helstekt ørret på middagsbordet en sen høstkveld, med noe godt i glasset. Et perfekt festmåltid! Og Skal du ha en sjans til å få fatt i dette lekre måltidet – må snøret være uti! Dra på tur, og kos deg i vakre, høstlige omgivelser. Skitt fiske!