You are currently viewing Surfing i Norge

Surfing i Norge

Surfing er ikke noe vi først kobler med nordisk klima. Man ser for det det krystallblå vannet, de skummende bølgene og de tropiske omgivelsene og en hvit sandstrand.
Men i Norge har vi faktisk noen av de beste surfeforholdene på verdensbasis. Og i Lofoten finner du de nordligste kvalitetsbølgene. Opplev den prektige naturen vår fra et surfebrett, det kan absolutt anbefales og er en unik følelse.

artikkelen fortsetter under annonsen

Unstad i Lofoten

Unstad har noen av de flotteste surfeforholdene vi kjenner til. Surfing og Unstad har gått hånd i hånd siden 1963. Da var det noen lokale gutter som etter å ha vært i Australia, ønsket å bringe denne aktiviteten til Norge. Så de lagde seg surfebrett i sløyden, akkurat som Vazelina Bilopphøggers synger så fint. Brettet fungerte til vanns, og det var også en fin “icebreaker” for å nå ut til det kvinnelige kjønn. Det har blitt drevet med seriøs aktivitet innen surfing på Unstad siden 1990 og er i dag en aktuell og viktig strand for profesjonelle og nybegynnere.

Havet utenfor er så mye som 500 meter dypt – og gjør at bølgene som kommer inn får bruse seg opp uten forstyrrelser fra Grønland. Inne ved land er det langrunt, og gir bølgen mulighet til å bruse seg opp stor og hvit som en god symbolsk “surfebølge”. Unstad er et unikt sted for surfere, og i Nord-Europa så er det ingen steder som er like bølgesikker. De konkurrerer med de største stedene i Europa – og kan regnes som blandt dem. De skal også nevnes at om du er nybegynner og ønsker å prøve deg ut her, så anbefales de å ri på de snille sommerbølgene. Om høsten og vinteren så preges Unstad av store bølger som passer perfekt for den proffe og viderekommende.

Trenger ikke til utlandet

Unstad er bare ett av flere steder som gjør seg til surfing. Vi har faktisk mange steder rundt om i landet som har store fine bølger. Så du trenger ikke å dra til Australia eller Malibu for å oppleve denne sporten. Her gir vi deg 3 steder som er perfekt for deg som vil surfe i ditt hjemland.

 

Jæren, Rogaland

Jæren er et sted sør for Stavanger. Her er det kjent for gode vindforhold og bølger med størrelse. Her er det forhold for alle ferdigheter – enten du er nybegynner eller viderekommen. Så dra til Jæren å slå ut håret!

artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er noen regler det kan være greit å lese igjennom før du drar:

Det er forbudt med motoriserte kjøretøy
I områder med fredning av fugl, er det ikke lov å drive med vannaktivitet eller andre forstyrrende aktiviteter.
Hesteridning, sykling, camping i sanden er forbudt
Ikke gå på/belast dyrkede områder i avlingsperioden
Respekter privatlivet. Det er ikke lov til å slå camp nærmere en 150 meter fra hus/bygninger
Du trenger tillatelse av grunneier for camp lenger en 2 døgn
Åpen ild er ikke lov mellom 15. april og 15. september
Vis hensyns til de som benytter området innen næring
Alle hunder må ha halsbånd
Droneflyvning er ikke lov og gjelder hele området
Arrangementer med størrelse trenger godkjenning

 

Stad, Sogn og Fjordane

Stad er en halvøy som ligger sørover for Ålesund. Der er det en strand som heter Ervikstranda og er et sted hvor du nesten garantert har bølger. Noen minutter unna finner du Hoddevik som er en like populær plass og surfe på. Ta turen hit og opplev naturen fra på en av de vakreste måtene. Her er vannet krystallklart og venter på at du skal kaste deg uti med et brett. Det er heller ikke langt til både servering og overnatting – om du planlegger er surfeweekend.

Nybegynner på surfing?

Det kan være lurt å ta noen forhåndsregler før man hopper ut på brettet. Det er også greit og lære seg hvordan man står på ett også. Det finnes mange kursholdere i omegn av de populærer stedene å surfe. Få grunnleggende opplæring, og lær deg manøvrene som kan være nyttig å kunne når du skal ferdes i bølgene. Det er sikkert fint å ikke være alene første, andre og tredje gangen du skal ut å surfe – å det er sikkert lurt å kunne førstehjelpsteknikker.
Det gir en helt spesiell følelse av natur og opplevelse ved å ha to bein plantet på surfebrettet. Lukten av saltvann og bølgeskvulp ved campen på kveldstid. Og de store uendelige bølgene som du kan ri på innover mot land.
Vi i Sjøliv ønsker deg lykke til på jakten på den perfekte bølgen – og ønsker deg en god sommer når den tid kommer.

 

Kilder:
nordnorge.com
visitnorge.com