You are currently viewing Tips til fiskeutstyr ved havfiske

Tips til fiskeutstyr ved havfiske

Jeg har i lengre tid vært interessert i havfiske, men har ennå ikke fått tatt del i denne spennende aktiviteten. Etter minnet var siste gangen for nærmere 15 år siden. Da er det på tide å røske liv i hukommelsen, og oppdatere den med ny, fersk informasjon. I denne artikkelen vil jeg skrive litt om fiskestenger og hva det er prisen ligger på. Jeg vil også skrive litt om snelle, tackle, agn og senn. Tackle var et nytt ord for meg så det blir interessant. Avslutningsvis vil jeg skrive om gode havfiskesteder i Norge, og komme med litt generell informasjon og noen tips om havfiske. Jeg gleder meg – la oss hoppe i det.

artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes en hel rekke fiskestenger å velge mellom, og typen vil hovedsakelig komme an på hvilke fiskearter du ønsker å dra i land. Prisen vil gjerne være fra noen hundrelapper og opp til 3.000,- for de dyrere stengene. Av sneller så er det kanskje enda flere muligheter, og prisen her er fra 1.000,- opp til 7.000,-. Du kan selvsagt også kjøpe en pakke som inkluderer både stang og snelle. Typen tackle/krokoppsett vil komme an på fiskearten, eksempelvis liker torsken sterkere farger. Noen arter liker dusere farger. Fest på et lite søkke og et slep. Enkelte fiskere liker å bruke håndsnøre, men stang er å foretrekke da man får en bedre følelse med stangen. Ha gjerne en makrellbit, blåskjell eller reke festet på tacklen.  Du vil få bra fisk fra 10-15 meters dybde.

Fiskestang

Det å velge en fiskestang til havfiske, vil komme veldig an på typen fisk. Man kan gå for en lettere og spinklere stang til superlette fisker. Eller man kan bevege seg i den helt motsatte enden og kjøpe en stang som er tilpasset tunge kveiter og håkjerring. Det er gjerne vanlig med en stang som tar fisk mellom 5 og 15 kg. I enkelte tilfeller vil man bevege seg opp eller forbi 25 kg. Men da begynner fisken å bli vanskelig å få opp i båten. Prisen på fiskestenger beregnet på havfiske er gjerne mellom 500 og 4.000,- Du kan selvsagt kjøpe en så dyr stang du vil, men dette er normen slik etter det jeg har sett.

Snelle

Kraftige multiplikatorsneller er svært vanlige ved havfiske. Enkelte vil si det er synonymt med havfiske. En snelle er svært viktig, og kan fort ødelegge eller forbedre fiskeopplevelsen betraktelig. Hvis man går for en billig snelle så kan den fort slites ut eller gå i stykker. En sterkere og mer robust snelle vil være å foretrekke, og det finnes en rekke ulike typer. En snelle som brukes på sjøen er gjerne mer åpen og ser annerledes ut enn sneller man bruker på kastestenger. Antall meter senn og tyngden på fiskeartene man skal fiske er noen av betrakningene man kan legge i grunn. En god snelle kan gjerne være svært mye dyrere enn fiskestangen du valgte å gå for. Her er gjerne prisen fra 1.000,- og opp til 7.000,- kroner for toppmodeller. I likhet med stenger så kan sneller også bli svært mye dyrere enn dette.

artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan selvsagt også kjøpe en pakke som kommer med både fiskestang og snelle. Fiskeforretninger kan også komme med tips til tackle og agn. Dette er nok det aller letteste alternativet for nybegynneren. Etter du vet hva du bør kjøpe kan du se om du finner det samme utstyret billigere på nett. Eller støtte fiskebutikken – det er opp til deg.

Tackle, agn og senn

I følge den engelske versjonen av Wikipedia kan tilnærmet alt fiskeutstyr bli omtalt som ‘tackle’. Det er dog her grensen går, og fisketeknikker er ikke det samme som ‘fishing tackle’ – som det gjerne blir feilaktig nevnt som i enkelte sammenhenger. Uttrykket ‘tackle’, med meningen ‘fishing tackle’ har blitt flittig brukt siden 1400-tallet, og både kroker, senn, dupp og agn kan gå under denne kategorien. I Norge er det gjerne krokoppsettet på fiskesnøret samt tilhørende søkke og agn som blir omtalt som tackle.  Av agn er det kanskje vanligst med makrell, blåskjell eller reke.

Valget av tackle vil komme an på fiskearten du er ute etter. Størrelse, form og farge. Hvis du ønsker å fange en torsk, kan spreke og skrikende farger være fine alternativer. For andre fisker vil dusere farger være fine valg. Ved fiske i store dybder kan mørke farger være attraktive agn.

Gode havfiskesteder i Norge

 

Det finnes mange gode områder å fiske langs den norske kysten. Jeg vil i denne omgang ikke gå inn på de spesifikke stedene noe særlig, da det er mange langs hele vestlandet og nordover. De mest populære stedene er Lofoten, Tromsø, Langesund, Bodø, Rogaland, Finnmark og den nordlige delen av Norge generelt. De som ikke ønsker å bruke eget utstyr kan med enkelhet oppsøke lokale charterbyråer, som tilbyr unike fiskeopplevelser.

Litt generell informasjon om havfiske

Havfiske blir gjerne definert som fiske fra båt ute på sjøen. Man kan fiske nærmere inn mot land, hvor det er grunt, eller bevege seg ut på noen av de dypeste områdene langs norskekysten. Når man fisker på sjøen har man svært gode sjanser for fangst, og det må sies å være generelt enklere enn å fiske fra land. For de som sitter helt i ro og ikke har noe med føringen av båten selvsagt.

 

For flere, og kanskje enda bedre tips fra noen som virkelig kan det, så vil jeg gjerne anbefale denne gamle artikkelen fra Bergen Havfiskeforening (link).